Saçkıran
Saçkıran, genelikle saçlı deride gelişen yuvarlak para tarzı saç dökülmesidir. Saçkıran sadece saçta sınırlı kalabilir veya tüm vücuttaki kılları dökebilir.
Bu hastalıkta, kişinin kendi bağışıklık hücreleri kıl köklerini hedef alır ve kılları döker. Saçkıran bulaşıcı değildir ancak ayı hastada giderek yayılabilir. Stresli yaşantı, geçirilen şiddetli enfeksiyonlar, aşılar saçkıranın ana tetikleyicileridir. Saçkıranı olan hastada bağışıklığının tetiklediği başka hastalıklar da (tiroid hastalığı, şeker hastalığı, kansızlık, B12 eksikliği vs) mutlaka araştırılmalıdır.
Saçkıran, kalıcı saç kaybına sebep olmaz, yani tedavi edildiğinde dökülen yerde saç çıkar. Tedavi saçkıranın yaygınlığına ve daha önce kullandığı ilaçlara göre belirlenir Tedavide öncelikli hedef saçkıran alanındaki bağışıklık hücrelerinin açtığı savaşı dindirmektir. Bu genellikle saçsız deri içine ilaç enjeksiyonuyla yapılır.
Bazen de saçkıran alanında kontrollü tahriş veya alerji durumu oluşturacak ilaçlarla da kıl çıkışı sağlanabilir. Sarımsak tahriş etme potansiyeli fazla olan bir bitkidir. Saçkıranlı deriye sarımsak sürüldüğünde, deride kızarıklık yanma ve ağrı olabilir, kıl kökleri ölebilir. Yani saçkıran alanında normalde kalıcı kıl kökü hasarı beklenmezken sarımsak o bölgede kalıcı saç kaybına sebep olabilir Biz dermatologlar berber, kuaför, eş-dost, anne-baba tavsiyesiyle sarımsak sürülmüş saçkıranlara çok sık rastlarız. Ne yazık ki bazen bu tahriş olmuş alanlarda saç çıkışını sağlayamayız. Kısacası, saçkıranı olan hasta çözümü dermatologta aramalıdır.